За втори път България започва новата година без приет Закон за

...
За втори път България започва новата година без приет Закон за
Коментари Харесай

Какво се променя в България от 1 януари 2023 г.

За повторно България стартира новата година без приет Закон за държавния бюджет поради продължаващата политическа рецесия и това значително ограничи фискалните промени, които влизат в действие от 1 януари 2023 година

Въпреки неналичието на бюджетна рамка от 1 януари размерът на минималната работна заплата се покачва със 70 лева – от 710 на 780 лева Това значи, че минималната часова работна заплата става 4.72 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица. С повдигането на базовото заплащане се усилват и всички обществени заплащания, които са свързани с равнището на минималната заплата като редица обществени заплащания. Повишаването на минималната заплата се случи в последния вероятен миг с разпореждане на служебния кабинет, само че съгласно министъра на финансите Росица Велкова това няма да бъде проблем за държавната администрация, която като шеф има най-вече чиновници на минимална заплата.

Отново от 1 януари се покачва и линията на беднотия – от 413 на 504 лева Това е един от най-резките скокове при нея, само че отразява високата инфлация през последната година. Вдигането ѝ ще окаже отражение върху финансовата поддръжка за хората с увреждания, чиито помощи са обвързани с равнището ѝ. Скокът с 22% значи също по този начин, че от 1 януари към една трета от пенсионерите в България получават пенсии под линията на беднотия.

Благодарение на промени в специфичния закон за действието на Бюджет 2022 през тази година бе признато от 1 януари отпускът по майчинство след шестия месец да може да бъде употребен с изключение на от майката и бащата и от техните родители, в случай че работят на трудов контракт. Целта е повишение на икономическата интензивност при младите фамилии.

От началото на новата година завършва схемата за отплата на горивата с 25 ст./литър гориво. Това се случва, защото в последния си работен ден за 2022 година депутатите отхвърлиха да удължат действието на мярката. Тя бе въведена преди половин година и бе финансирана със средства от държавния бюджет. Очакванията са да бъде призната нова обезщетителна мярка за горивата. Подобна стана ясно, че приготвя служебният кабинет, а също така такава се преглежда и в Народното събрание по предложение на ГЕРБ.

Въпреки че обезщетителната мярка завършва, от 1 януари водачите на коли могат да се възползват от по-евтини винетки. Така годишната ще коства 87 лева, тримесечната – 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева В последния миг държавното управление взе решение да не подвига както бе по проект тол таксите за превозвачите, тъй че към този момент те остават на равнището си от лятото на 2022 година

През януари природният газ евентуално ще нарастне с около 30% вместо по-рано предвижданите 40%. Това стана ясно по време на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в петък. За същия месец не се чака нарастване на цената на парното и тока. Окончателното решение ще бъде взето по-късно на 1 януари.
Промените за бизнеса
От 1 януари в действие влизат нови по-големи обезщетения за изразходената електрическа енергия от бизнеса. В края на миналата година Народното събрание взе решение да смъкна тавана на цената на електрическата енергия за компаниите в България от 250 на 200 лева за MWh. Така при догадка на сходни с 2022 година цени на тока се чака страната да изразходи към 15 милиарда лева през новата година единствено по тази мярка.

Отново от началото на годината в действие влиза и нов налог за бизнеса, само че той е ориентиран към дребна част – едвам 32 сдружения. Т. нар. налог свръхпечалба цели да таксува шепа енергийни компании в страната, които са създали по-голяма облага през 2022 година с помощта на скока в цените на всички енергийни източници. Идеята е тяхната свръхпечалба да бъде обложена с 33% налог, а постъпленията да се употребяват за битка с инфлацията.

Настрана от енергийния фокус, депутати и държавно управление се сплотиха и вкараха глътка въздух за дребния бизнес в България. От началото на годината прагът за регистрация по Данък добавена стойност се подвига за първи път от неговото въвеждане преди 20 години и то доста – от 50 на 100 хиляди лева Според плановете това ще докара до облекчение на режима на работа на почти 86 хиляди компании в България. Фирмите, които пожелаят да се възползват от опцията да се дерегистрират за Данък добавена стойност цели, би трябвало да подадат заявление пред Национална агенция за приходите. Повече за това – прочетете в карето по-долу.
Мисията (не)възможна: дерегистрация след повдигане на Данък добавена стойност прагаВ столицата
От 1 януари се вкарват фрапантни промени в работата на градския превоз в София. В мощ влиза новата тарифна политика с билети за време с опция за прехвърляне до 30 или 60 минути. Досегашният книжен билет на цена от 1.60 лева не се отстранява, само че цената му се усилва на 2 лева Целта на новата политика е превозът да стане по-привлекателен за жителите на столицата и да се понижи използването на персонални коли.
Какво би трябвало да знаете за новата билетна скица в София?
И до момента в който локалната власт се бори да направи публичния превоз по-привлекателен, от 1 януари таксиметровите компании в столицата подвигат цените си и съгласно изчисленията услугата ще нарастне с към 15%. Минималната дневна цена за изминат километър скача от 1.05 лева на 1.21 лева, а оптималната – от 1.78 лева на 2.05 лева Минималната нощна цена ще се усили от 1.21 лева./км на 1.39 лева, а оптималната – от 2.19 лева./км на 2.51 лева

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпромени 1 януари България ПоследниНай-четениБюджет и финанси 136 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Туризъм 624 Elephant Express: Сафари с трен в Африка (Снимки) Компании 560 Асарел-Медет – мотор на позитивната смяна Екология 640 Градче в Германия е пред изгубване поради енергийната рецесия Личности 6730 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Бюджет и финанси 4172 Официално минималната заплата става 780 лева от 1 януари Компании 3368 Deloitte класира 2 български IT компании измежду най-бързо растящите в района Туризъм 2588 Организация на обединените нации подреди най-хубавите села за туризъм в света – половината са в Европа Всички новиниБюджет и финанси 136 Оптимизмът за българската стопанска система изненадващо растеОще от Бюджет и финансиВиж всичкиБързият растеж на заплатите може да укрепи инфлациятаОптимизмът за българската стопанска система изненадващо растеОфициално минималната заплата става 780 лева от 1 януариХампарцумян: Стоките и услугите ще нарастват още Следвай ни в обществените мрежи
RSS
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР